Cum sa te protejezi in caz de cutremur

Dupa cutremurul care a avut recent in Italia si cel din Vrancea, resimtit in toata tara, ne-am gandit ca nu ar strica putina educatie din acest punct de vedere. Am adunat cele mai importanta reguli, care sunt folosite de politisti si pompieri in aceste cazul dezastrelor naturale. Asa ca daca vrei sa stii ce sa faci in caz de cutremur, citeste mai departe.

judetul vrancea Cum sa te protejezi in caz de cutremurTinand cont de dinamica unui cutremur, cel mai des intalnit sfat care este dat este sa te acoperi si sa te tii. Cutremurele nu pot fi prezise asa ca cel mai probabil vei fi luat prin surprindere de un asemenea eveniment. In caz ca se misca mobila sau chiar ca este blocul zguduit, cea mai buna sansa pe care o ai de a scapa nevatamat este sa te adapostesti si sa te acoperi.

Arunca-te la pamant, acopera-ti capul si corpul (daca e posibil, pune-te sub o masa) si tine-te de o piesa de mobilier, chiar daca se misca – aceasta se spune a fi cea mai buna sansa de a fi in siguranta. Daca poti, incearca sa nu stai langa ferestre sau geamuri care se pot sparge si pune-te langa un obiect solid.

Studiile din ultimele decenii cu privire la cutremure spun ca este mult mai probabil sa fii ranit de obiecte puse in miscare de catre cutremur (televizor, geamuri, obiecte de mobilier) decat sa mori intr-o cladire prabusita. Daca nu ai mese sub care sa te pui, pune-te langa obiecte mari, precum o canapea sau un pat si acopera-ti capul cu o perna.

In cazul cladirilor cu bulina rosie (cladiri vechi, neconsolidate), daca esti la un etaj inferior, este indicat sa incerci sa parasesti cladirea cat mai repede. In caz ca nu se poate, pune-te intr-un loc cat mai sigur, asigura-te ca ai cu ce sa-ti acoperi gura si nasul pentru a nu inhala praf (o bucata de material e cel mai indicat). Verifica daca sangerezi si, la nevoie, bandajeaza ranile.

In caz ca esti intr-o masina, iesi dar nu te pune chiar langa aceasta. Este posibil ca masina sa se miste si sa te  calce. Departeaza-te de orice stalpi sau copaci care s-ar putea prabusi.

Speram ca aceste sfaturi te ajuta dar sper si mai mult ca nu va fi cazul sa le folosesti.

Post a Comment or Leave a Trackback
seperator

One Comment

  1. Emil
    08/10/2013 at 1:10 pm | Permalink

    Acest articol e de ras…niste ideei praf

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*afaceri angajare aniversare ascuns Bani burta cadou Cariera cheltuieli cutremur CV despartire dezastru dieta dimineata Dragoste economii folder gripa interviu intrebari iubire job locuri de munca lowcost model CV Power Point prezentare productivitate productivite recesiune regim relatie sala sanatate sarbatori scrisoare intentie securitate siguranta slabit stres trezire vacanta vara windows