Ce NU trebuie sa apara in CV-ul tau

Vorbeam intr-un post anterior cum ar trebui sa arate CV-ul tau, dar discutia s-a referit mai mult la structura unui Curriculum Vitae si a atins prea putini probleme ce tin de continutul acestuia. Sigur, poti fi mandru de propria ta persoana, dar ce merita scris intr-un astfel de document? Iata care sunt cele mai frecvente greseli intr-un CV.

1. Experienta de munca irelevanta. Tu aplici la un job in care principalele cerinte sunt legate de abilitatile tale de a opera sau nu pe PC, iar in CV-ul tau figureaza 4 luni de munca la un fast-food, intr-o vara de la inceputul anilor de facultate/liceu. Pe cine crezi ca intereseaza? Incearca sa scoti in evidenta diversele tale proiecte (concrete) ce au presupus activitatea pe PC.

2. Orientarea sexuala, etnia sau varsta. E trist, dar se intampla – pot aparea discriminari. In plus, orientarea ta sexuala e personala si nu afecteaza intr-un fel activitatea ta. Etnia nu are relevanta, iar daca esti prea tanar si aplici pentru un post mai avansat, s-ar putea sa ai surpriza sa fii refuzat din cauza ca esti… “prea tanar”, cu toate ca poate ai cu cel putin un car de experienta in plus fata de altii “mai batrani”.324444264 129de47367 Ce NU trebuie sa apara in CV ul tau

3. Afinitatile politice. Daca esti membru al unui partid si esti mandru de asta, nu o trece in CV. Informatiile de acest gen pot fi utile doar cand vrei sa aplici pentru un post in partidul din care faci parte. Daca nu, tine pentru tine asta, fiindca nu intotdeauna optiunile tale politice coincid cu cele ale angajatorului tau.

4. Minciuni despre experienta ta. Daca spui ca ai lucrat pe o pozitie manageriala timp de 5 ani, iar tu ai lucrat doar 6 luni intr-o astfel de ipostaza sau (in cel mai rau caz) niciodata, esti desfiintat printr-un simplu telefon de verificare dat ultimului tau sef. Mare atentie la ce functii iti atribui!

5. Basmele despre educatia ta. Nu toti verifica imediat scolile pe care le-ai absolvit; dar daca spui ca esti licentiat intr-un domeniu si tu tocmai te-ai inscris la respectiva specializare, se observa in primele tale saptamani de munca. De asemenea, nu sunt recomandat inflorituri despre nivelul tau de educatie – nu spune ca esti doctor in economie cand de-abia ti-ai luat licenta.

6. Grselile. Fie ca sunt greseli de ortografie sau dezacorduri, nu impresioneaza. Dimpotriva, arata ca tratezi cu superficialitate candidatura ta la respectivul post si prin asta lovesti fix in orgoliul angajatorului. Nu te costa nimic sa-ti recitesti CV-ul sau sa-ti pui un prieten sa ti-l citeasca, pentru a depista dinainte eventualele greseli.

7. Hobby-urile. Arata intotdeauna cat de bine iti poti valorifica timpul liber si nu timpul pe care il petreci la munca. Deci evita-le in CV si adu-le in discutie doar la interviu, daca esti intrebat(a), altfel s-ar putea sa fii pereceput(a) gresit.

8. Fotografia sau alte caracteristici fizice. Hey, aplici pentru un interviu nu pentru un/o prieten(a). Poza nu conteaza, decat in momentul in care aplici pentru un post de model. Iar atunci imaginile conteaza mai mult decat textul si se numeste portofoliu. Evidentiaza-te prin cuvinte si nu prin imagini.

9. Problemele de sanatate. E trist ca le ai, dar nu trebuie sa le impartasesti. Decat in cazul in care crezi ca ele te limiteaza intr-un fel la locul de munca. Nu ai nicio obligatie sa-ti expui problemele de sanatate fata de angajator, decat in momentul in care acestea pot afecta activitatea ta profesionala.

10. Sarcasmul. Poate fi OK in unele circumstante, dar nu la angajare. Trebuie sa pari o persoana pozitiva, optimista si serioasa. Iar sarcasmul iti poate denatura uneori aceste calitati.

Post a Comment or Leave a Trackback
seperator

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*afaceri angajare aniversare ascuns Bani burta cadou Cariera cheltuieli cutremur CV despartire dezastru dieta dimineata Dragoste economii folder gripa interviu intrebari iubire job locuri de munca lowcost model CV Power Point prezentare productivitate productivite recesiune regim relatie sala sanatate sarbatori scrisoare intentie securitate siguranta slabit stres trezire vacanta vara windows