Cum sa ajungi student(a) in Franta

Avand in vedere oferta de studii din Romania si putinele posibilitati care ti se ofera de a profesa dupa ce termini facultatea, tot mai multi studenti din ziua de azi se reorienteaza spre studii in alte parti ale Europei. O tara frecvent aleasa ca destinatie, si in acelasi timp cea care primeste la studii cei mai multi studenti romani este Franta. Poate va veti intreba de ce. Ei bine, este printre putinele state europene in care invatamantul superior costa foarte putin. Pe langa asta, 20% din bugetul national este alocat educatiei.

universite de paris Cum sa ajungi student(a) in FrantaCalitatea invatamantului francez este faptul ca  nu se face nicio diferenta intre studentii internationali si studentii francezi : cerintele de admitere sunt identice, diplomele acordate sunt aceleasi. 10% din efectivul de studenti, adica aproximativ 250.000 sunt studenti internationali.

Sistemul de organizare a studiilor este indreptat in doua mari directii: Universitatile si Marile Scoli (Ecoles specialisees sau Grandes Ecoles). Universitatile merg cam pe acelasi principui ca la noi:

 • Licenta : (3 ani de studii/bac+3) dureaza 6 semestre si este validata prin obtinerea a 180 de credite ECTS
 • Master : (5 ani de studii/bac+5) dureaza 4 semestre si este validat prin obtinerea a 120 de credite ECTS. Exista doua tipuri de master : “de cercetare” (vechiul DEA) care pregateste in mod normal pentru continuarea studiilor la nivel de Doctorat si masterul “profesional” (vechiul DESS) care pregateste pentru intrarea directa pe piata muncii
 • Doctoratul (8 ani de studii/bac+8) dureaza 6 semestre si este validat prin obtinerea a 180 de credite ECTS

Marile scoli sunt o particularitate a Frantei. Sunt institutii publice sau private prestigioase care au o selectie riguroasa si care formeaza atat ingineri si manageri de nivel inalt cat si specialisti in arta, litere si stiinte umane. Studentii acestora sunt cautati in special pe piata internationala a muncii.

Procedura de aplicatie urmeaza in mare urmatorii pasi:

 1. Cu cel putin un an inainte de dorinta de a incepe studiile se incepe prin cautarea unui oras, o universitate, o facultate si consultarea site-ului web. Fiecare  universitate are o sectiune dedicata procedurilor de inscriere (informatii, data limita, documente) pentru studentii straini. Documentele necesare pre-inscrierii se trimit prin posta (ideal ar fi sa se aplice pentru cel putin trei institutii diferite). Tineti minte insa ca fiecare universitate are date limita diferite!
 2. De obicei, trebuie dovedit ca ai un nivel foarte bun de franceza: studii de limba franceza, DALF (Diplome Aprofondi de Langue Francaise), DELF (Diplome d`Etudes en Langue Francaise), de obicei DL nu este recunoscut
 3. Alcatuirea unui dosar cu diverse documente traduse si legalizate in limba franceza (acestea de obicei variaza de la universitatea la universitate dar sunt specificate pe site). In principiu aceste documente sunt: certificat de nastere, copie a diplomei de bacalaureat sau a ultimei diplome obtinute, foaie matricola, copii ale certificatelor de limba. La acestea se adauga C.V.-ul, scrisoarea de motivatie si eventual cea de recomandare, toate in limba franceza.
 4. Dupa ce primiti raspuns inscrierea se efectueaza in doua etape: prima, administrativa, valideaza admiterea si este conditionata de plata taxelor de inscriere. Certificatul de scolarizare si carnetul de student constituie dovezile acestei inscrieri pentru cererea de carte de sejur; si cea de-a doua pedagogica. Aceasta finalizand admiterea, structurand cursurile urmate : alegerea orarului cursurilor obligatorii, alegerea optiunilor, modalitatilor de examinare. Se efectueaza in urma unei convocari, dupa inscrierea administrativa.

Exista de asemenea o multime de site-uri care ofera informatii relevante cu privire la studiile in Franta si va ofera sprijin in parcursul vostru: Campus France, Agence Universitarie de la Francophonie, Etudier en France, Ambassade de France.

Succes!

Post a Comment or Leave a Trackback
seperator

One Comment

 1. Anna
  14/06/2011 at 8:02 pm | Permalink

  Multumesc pentru informatie. Mi-a fost de folos! :)

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*afaceri angajare aniversare ascuns Bani burta cadou Cariera cheltuieli cutremur CV despartire dezastru dieta dimineata Dragoste economii folder gripa interviu intrebari iubire job locuri de munca lowcost model CV Power Point prezentare productivitate productivite recesiune regim relatie sala sanatate sarbatori scrisoare intentie securitate siguranta slabit stres trezire vacanta vara windows