Cum sa-ti protejezi job-ul impotriva recesiunii

De cand a inceput sa-si arate coltii urati recesiunea, fiecare dintre noi ne-am pus mai devreme sau mai tarziu problema job-ului si cat de sigur este acesta. Rata somajului in Romania creste putin cate putin, iar creditele date fara acoperire devin ghimpele in coasta multora. E timpul sa fim proactivi si sa facem mai mult pentru locul nostru de munca si, implicit, pentru angajator.

  1. Largeste-ti perspectiva! - Nu fa doar ce ti se spune sa faci. Gaseste noi modalitati de a ajuta, ofera-te pentru diverse proiecte din firma, in special cele in care este implicata echipa de management. Fa-ti simtita prezenta in mai multe task-uri si incearca sa-ti ajuti colegii nu doar atunci cand o cer .
  2. Actualizeaza-ti calificarile! - Companiile de obicei scapa de oamenii ale caror calificari nu le mai sunt de folos si ii inlocuiesc cu oameni mai bine pregatiti. Nu risca sa fii si tu printre ei! Inscrie-te la cursuri, invata o limba straina sau cum sa manevrezi programe software folosite de organizatia ta. Ia in considerare si un master sau un doctorat, toate acestea pentru a-i arata sefului tau ca pui pret pe cariera ta.
  3. Fii vizibil(a)! - Acesta poate fi cel mai prost moment pentru a-ti lua vacanta de o luna la care visai. Nu este nici momentul sa vii la pranz la serviciu sau sa pleci inainte de 18. Sunt lucruri care pot fi observate cu usurinta de catre sefi si care te nu pun intr-o lumina pozitiva. Respecta-ti programul si tine cont de bunul simt!
  4. Fii proactiv(a)! - Gandeste-te la noi modalitati prin care se pot reduce costurile in firma sau la proiecte relativ ieftine care pot aduce un venit suplimentar.Cauta noi oportunitati de crestere a firmei si segmente ale pietii inca neexploatate sau vino cu propuneri atunci cand sefii se asteapta mai putin.
  5. Nu lua toata mana! - Chiar daca ti s-a oferit liber cand ai avut nevoie, nu e momentul sa intinzi coarda. Nu cere prea multe zile libere si nu te gandi la o marire de salariu. Ai supravietuit pana acum asa, mai poti supravietui inca cateva luni, pana se calmeaza apele.
  6. Nu te plange! - Sunt vremuri grele penru multi dintre noi si avem tendinta sa ne plangem. In acest caz, atitudinea vizavi de job si colegi este foarte importanta. Sunt cautati oameni cu o gandire pozitiva, care pot ridica moralul celor din jur. Pe langa asta, oamenii veseli par sa aiba un avantaj fata de cei negativisti sau care se plang, acestia din urma avand o probabilitate mai mare de a fi concediati. Fii zambitor(oare) si pastreaza atitudinea pozitiva cand esti la serviciu!
  7. Fa networking! – Chiar daca nu se vorbeste la serviciu de reduceri de costuri, e bine sa ai mereu o alternativa. Incepe prin a relua legatura cu fostii sefi sau colaboratori, prin a-ti mentine/crea un profil de LinkedIn, a-ti actualiza CV-ul sau sa cauti oferte de colaborari sau noi job-uri. Si nu schimba un job decat daca ai cu certitudine o alternativa si nu doar cateva povesti de incurajare.

Ia in considerare toate aceste sfaturi, insa nu le duce la extrem! Nu trebuie sa devenim paranoici doar pentru ca am avut nesansa ca in decursul carierei noastre sa dam de una dintre cele mai severe crize economice ale civilizatiei moderne. Pastreaza o atitudine pozitiva si gandeste-te ca vei putea trece si peste asta, ca sa ai ce povesti nepotilor.

Post a Comment or Leave a Trackback
seperator

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*afaceri angajare aniversare ascuns Bani burta cadou Cariera cheltuieli cutremur CV despartire dezastru dieta dimineata Dragoste economii folder gripa interviu intrebari iubire job locuri de munca lowcost model CV Power Point prezentare productivitate productivite recesiune regim relatie sala sanatate sarbatori scrisoare intentie securitate siguranta slabit stres trezire vacanta vara windows